Kriolipoliza jest najnowszą, sprawdzoną technologią zaprojektowaną do nieinwazyjnego usuwania tkanki tłuszczowej za pomocą niskiej temperatury. Trwale niszczy komórki tłuszczowe, a efekty utrzymują się bardzo długo. Kriolipoliza w swojej skuteczności bywa porównywana z klasycznymi zabiegami liposukcji. Działanie aparatu opiera się na kontrolowanym zamrażaniu komórek tłuszczowych i ich rozpadzie pod wpływem odpowiednio niskiej temperatury.
Metoda polegająca na chłodzeniu tkanek tłuszczowych w celu spowodowania ich rozpadu -tak zwanej lipolizy. Na skutek mrożenia tkanki tłuszczowej lipidy z komórek tłuszczowych są uwalniane i transportowane przez układ limfatyczny. Lipidy w komórkach tłuszczowych krystalizują się w wyższej temperaturze niż inne komórki zawierające wodę. Dzięki temu Kriolipoliza niszczy tylko komórki tłuszczowe, a oszczędza inne tkanki, takie jak skóra, mięśnie i nerwy. Wynikiem wykonanego zabiegu jest redukcja tkanki tłuszczowej.
Metoda ta została uznana za jedną z najbardziej skutecznych nieinwazyjnych metod walki z różnymi typami otyłości.
Wskazania
Zabieg jest szczególnie polecany i wskazany w przypadku osób, u których komórki tłuszczowe występują miejscowo, na przykład tzw. oponka na brzuchu , „bryczesy”, ramiona oraz dolna część pleców czyli ,,boczki”.
Korzyści
Efekty po wykonaniu zabiegów kriolipolizy, przy zachowaniu zdrowego stylu życia są trwałe podobnie jak w przypadku tradycyjnej liposukcji. Efekt końcowy po zabiegu nie jest natychmiastowy gdyż proces usuwania przez organizm uszkodzonych komórek tłuszczowych trwa kilka tygodni . Dla ścisłości informacji, warto zaznaczyć, że już po pierwszym zabiegu możemy zaobserwować znaczną różnicę, jednakże nie jest to ostateczny końcowy efekt.
Dzięki zabiegowi można stracić do 25-40% tkanki tłuszczowej z obszaru poddanego zabiegowi.
Przeciwwskazania
Specjalny aplikator zostaje przyłożony do obszaru, z którego chcemy pozbyć się tkanki tłuszczowej lub doprowadzić do jego wysmuklenia, następnie urządzenie zasysa tkankę i dokonuje jej ochłodzenia. Dzięki aplikatorowi zostaje pobrane ciepło z komórek tłuszczowych w sposób selektywny i kontrolowany.
Aby osiągnąć zamierzony cel rozpadu komórek tłuszczowych stosujemy temperaturę -8 stopni!
Na skutek mrożenia doprowadzamy do rozpadu komórek tłuszczowych, które są następnie stopniowo usuwane przez krew i limfę po czym naturalnie wydalane z organizmu. Rezultatem jest redukcja krągłości zauważalna u większości pacjentów po 2 do 4 miesiącach po zakończonej serii zabiegowej. Przy zachowaniu zdrowego stylu życia utrata masy ciała jest trwała, podobnie jak w przypadku tradycyjnej liposukcji.
Częstotliwość
Zabieg przeprowadza się w ramach kilku sesji lub jednorazowego zabiegu, w zależności od obszaru zabiegowego oraz wielkości depozytów tłuszczowych.
Czas trwania zabiegu to 70minut. Zalecany odstęp między kolejnymi zabiegami to 6 tygodni.
W okresie zabiegów
Po wykonanym zabiegu, na danym obszarze występuje zaczerwienienie, może również wystąpić uczucie drętwienia [chwilowe zaburzenie wrażliwości spowodowane działaniem niskiej temperatury]. Stan ten może się utrzymywać do kilku tygodni po sesji zabiegowej. W wyjątkowych sytuacjach może pojawić się niewielki krwiak, który w ciągu kilku dni ulegnie resorpcji. Może wystąpić również uczucie rozbicia oraz stan podgorączkowy, jest to normalne ze wzglęu na stan zapalny toczący się w organiźmie.
Bezpośrednio po zabiegu pacjent może podjąć swą normalną aktywność z uwzględnieniem ograniczenia intensywnych ćwiczeń fizycznych przez okres około 48h, sauny oraz solarium.
Dbając o dobro pacjentów kosmetolog Klaudia Pawłowska pragnie dzielić się nabytą wiedzą i doświadczeniem, udzielając porad, opisując działania urządzeń oraz kosmetyków.